03/10/2007

Algú m'ho pot explicar?

La població que havíem escollit per passar uns dies de descans just celebrava la seva Festa Major. Com que més aviat buscàvem tranquil·litat només vam veure la cavalcada de gegants i una competició de pesca que vam descobrir per casualitat.

Passejàvem per la vora del riu i ens va cridar l'atenció que hi hagués tanta gent pescant. Cada 15 metres hi havia algú amb un parell de canyes i la resta d'equipament necessari. Quan algun peix picava... corredisses i cap a la galleda! Vam pensar que igual era l'activitat habitual dels diumenges al matí. Res a dir! Després d'una estona vam decidir seguir fent turisme pel poble. Un parell d'hores més tard tornàvem a ser de nou a la vora del riu. Ara els pescadors ja no estaven perfectament distribuïts cada 15 metres sinó que s'havien aplegat al voltant d'una balança de considerables dimensions. Què feia tota aquella gent? Ens hi vam acostar una mica més i llavors ho vam entendre tot plegat.

Seguint un ordre estricte anaven pesant el peix que cadascú havia pescat durant el matí i anotaven en una pissarra el nom de la persona i els quilos de peix acumulats. El que ens va semblar més estrany és que un cop havien pesat el peix el tornaven a llançar a l'aigua, ara ja sense vida, és clar! Ara 15'300 quilos de peix, ara 12'750, ara 16'120... així una galleda darrera l'altra... Inevitablement s'anava formant una inacabable filera de centenars de peixos morts que a poc a poc el corrent arrossegava riu avall. Alguns dels peixos eren ben petits.... la veritat és que l'escena era força patètica.

Realment contrastava veure uns metres enllà, en una taula guarnida i especialment preparada per l'ocasió, el gran trofeu que seria entregat a la persona que més peixos havia matat amb l'únic objectiu de guanyar una competició. No dic que no sigui una activitat legítima, tradicional, popular... o el que sigui, però jo no li acabo de trobar pas el sentit. Algú m'ho pot explicar?

No comments: